Termékek és szolgáltatások

Tartalom

Termékeink, tevékenységünk hangzásminőségi értékelése

Hangfrekvenciás kábelek

Működési elv

Felépítés

Struktúra

Vezetők

Szigetelők

Hálózati kábelek

ASP Passzív hálózati-illesztő szűrő

ASP CD rátét

ASP Rezgéscsillapító láb

ASP LP Hanglemez alátét

ASP LP Lemezleszorító

ASP Tűtisztító folyadék

RIAA frekvenciamenetű előerősítők

Az Alisca Orange elektroncsöves teljesítményerősítők tervezési koncepciója

Az Alisca Orange félvezetős teljesítményerősítők tervezési koncepciója

Az Alisca Orange restaurációs gyakorlata (kb. a hatvanas évektől)

Termékeink, tevékenységünk hangzásminőségi értékelése

Miért érdemes tőlünk vásárolni? Valóban jól választ az, aki bármely termékünket vagy szolgáltatásunkat választja? Ezekre a kérdésekre természetesen csak akkor adhatunk kielégítő választ, ha kellő részletességgel meg tudjuk mutatni munkamódszerünket. A honlap egésze ezt próbálja megvalósítani, azonban a részletes kifejtése meglehetősen hosszadalmas. Itt most néhány mondatba sűrítjük a legfontosabbakat.
Termékeinket nem jellemzi drága alapanyag-, alkatrész alkalmazás, mert termékeink alacsony önköltségű, feladathatékony technológiával készülnek. Feladathatékonyság alatt azt értjük, hogy az ismert paraméterek hiábavaló javítása helyett, számos közvetett úton ható paramétert is figyelembe veszünk. Ez a módszer különböztet meg alapvetően bennünket más gyártóktól és ebből adódik egyfajta technológiai egyszerűség is. A felvétel reprodukcióját legjobban megközelítő elektroakusztikai, akusztikai optimum az előbbiek miatt jelenhet meg termékeinkben, tevékenységünkben. Ebből az optimumból származó - műszaki megfogalmazásban információmennyiségnek – kvantitatív mértékét meghatározó műszer fejlesztése folyamatban van. A műszert a gyakorlatunkban alkalmazott anyagok és struktúrák analógiája alapján terveztük meg.
A felhasználó számára azonban, műszaki-technológiai megoldásaink eredményei csak az észlelhetőség arányában lehetnek, értékesek. Ez viszont függ a hallgatási körülményektől és az aktuális rendszer minőségétől. E viszonylagosságtól függetlenül, szubjektív megfogalmazásban azt tudjuk mondani, hogy termékeink képességei, a felvétel eredetiségét közelítő, természetes hangzás irányába mutatnak.

Hangfrekvenciás kábelek


Működési elv

A BL kábeleink vezető szálainak dielektrikuma, információáteresztő képességre optimalizált. Az EM mező másként terjed benne, mint az ismert poláros vagy apoláros dielektrikumokban, amelyeket a kábelipar használ.

Felépítés

Az Alisca Orange kábelek struktúrája viszonylag kevés számú, azonos átmérőjű, egymástól elszigetelt erek sodrataiból épül fel. A sodratok geometriai elrendezése a külső zavarok ellen is, védi a kábeleket.

Vezetők

Vezetőink alapanyaga 99,99 OFHC réz, maradék szennyezőanyag tartalma optimális eloszlású, kristályszerkezete alacsony belső energiatartalmú polikristályokból áll. Az ASP típusok egyedi huzalátmérője 0,7mm ill. 1,8mm.
Az OR típusok egyedi huzalátmérője 1,0mm ill. 1,8mm.
A BL típusok egyedi huzalátmérője 1,0mm ill. 1,8mm.


Szigetelők

Összekötő kábelek

Típusok: OR 4; BL6(NS); BL7(NS); BL9(NS); BL12(NS) (a számok, a kábelen belüli huzalok összességét jelentik) Standard hosszak: 0,5; 0,6; 0,75;1,0m (árnyékolt változatban is rendelhetők)

Hangszóró kábelek

Típusok: BL6 BL6SP, BL6NSP
Standard hosszak: 1,5; 1,75; 2,0; 2,25; 2,5; 2,75; 3m

Hálózati kábelek

A hálózati kábeleinket a korábban már kifejlesztett hangszóró és összekötő kábeleink mintájára (elvi és tapasztalati okokból) készítjük egy eres, nagy átmérőjű szálakból. Az egységes kábelkoncepció alapján gyártott kábelek előnyei tehát a hálózati kábeleinknél is megjelennek a flexibilis sodratokkal szemben. Hálózati kábeleink OR és BLN típusok. A legmagasabb minőségi kategóriát a BLN típus képviseli, amely adott méretre készül. Standard hossz: 1,5m

ASP Passzív hálózati-illesztő szűrő (Energy Coupling)


Működési elv

A hangzási előnyöket úgy éri el, hogy az elektroakusztikai készülékek tápegységeit, mintegy a 230V-os hálózathoz illeszti.

Felépítés

A passzív hálózati szűrő áteresztő tartománybeli csillapítása nagyon csekély, terhelhetősége így igen nagy (összesen 16 A). Bemenete szabványos hárompólusú csatlakozó, kimenete hat aljzatos földelt elosztó.

ASP CD stabilizer (CD rátét)

Működési elv: A CD lemezek kis alátámasztási felületen forognak. Ez a tény és alapanyaguk (polikarbonát) sajátossága miatt rezgésre hajlamosak. Egy vékony, mégis nagyon merev rátét anyag (rugalmassági modulusa legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a korongé), mint amilyen az ASP CD-rátét, jelentősen csökkentheti a CD lemez önrezgését. Javítja a kiolvasási biztonságot, és ezzel csökkenti az interpolációt. Sok esetben rátéttel sérült lemezt is képes kiolvasni a készülék vagy egyes készülékek gyengülő lézeregységével is olvashatóvá válik, sérülésmentes lemez.

Felépítés: Szénszövet alapanyagból, Black Line technológiánkon alapuló kötő- és adalékanyaggal készül. Súlya:5gr; Vastagsága:0,5mm

Kompatibilitás: Az ASP CD rátét minden olyan általunk ismert CD-lejátszóval kompatibilis, melyekben a lézer fej alulról olvassa a CD-t, és a nyitott állapotú CD lemeztálca fölött legalább 1 mm hézag, van. Bizonyos DVD-Video és DVD-Audio készülékekben, SACD játszókban is alkalmazható.

Alkalmazás: Először a CD-lemezt helyezze a lejátszóba, majd ezután tegye rá az ASP CD rátétet. Ügyeljen arra, hogy a rátét sima oldalával feküdjön fel a CD-re.

Tárolás: A készüléken kívüli hosszú idejű tároláshoz, célszerű síkfelületű helyet biztosítani, egyébként a CD készülékben javasolt a tárolása.

Tisztítás: Ha szükségessé válik, mosogatószeres vízzel lemosható.

ASP Rezgéscsillapító láb (Vibration stop) (magyar szabadalom)


Működési elv

Újszerűsége abban rejlik, hogy jelentős saját csillapító hatással rendelkezik, és csekély visszaverődéssel vezeti át a maradék rezgéseket, valamely, erre szánt csillapító közegbe. Ez a képessége geometriai alakjának és a hallható tartományban, frekvencia független belső súrlódású töltőanyagának köszönhető.


Alkalmazás

Az ASP Rezgéscsillapító láb az elektroakusztikai készülékek szilárd alátámasztásának fontos segédeszköze. Szükség esetén öntapadós fóliával vagy vinilacetát alapú ragasztóval rögzíthető. Csillapító hatását kúpos hegyére állítva fejti ki. A háromféle méret miatt a legkülönbözőbb méretű és súlyú készülékhez illeszthető. Hangdobozokhoz hárompontos alátámasztást javaslunk. (egy előre, kettő hátra)


Felépítés

Külső burkolata 120 fokos vörösréz kúp, melyet 99,99-es tisztaságú, egyenletes szövetszerkezetű ólom tölt ki. Az ólom lágysága miatt könnyen sérül ezért, óvatosan helyezzük föl.


méretek:
Átmérő 30 mm, magasság 12 mm, súly 72 gr ± 5%.
Átmérő 40 mm, magasság 16 mm, súly 120 gr ± 5%.
Átmérő 55 mm, magasság 22 mm, súly 280 gr ± 5%.

Tisztítás: Ha szükséges, mosószeres vízzel tisztítható.

ASP Damping junction (Hanglemez alátét)

Működési elv

Az igényesebb lemezjátszó filctányérja önmagában nem képes teljesíteni a megfelelő csillapítást, mert elsősorban léghang csillapító tulajdonságú. Az egyébként kitűnő alapanyaghoz kidolgoztunk egy olyan eljárást, amely egy speciális impregnálással átalakítja testhang csillapítóvá. Az alátét akusztikai csillapító képessége: =0,25 (10Hz-20kHz ) A Damping junction kettős funkciót lát el: nemcsak a tányér, hanem a hanglemez rezgéseit is csillapítja, mert igazodik a kétféle anyag eltérő akusztikai impedanciájához.

Alkalmazás

Bármilyen közép-és magas kategóriájú készüléknél érvényesül különleges akusztikai tulajdonsága, amelyet a lemezleszorító alkalmazásával fokozhatunk.

Felépítés

Alapanyag 100 % -os, juhgyapjú impregnálva. Az ASP LP Hanglemez alátét felső felülete követi a lemezvastagság változásait, antisztatizált, alsó felülete öntapadós. Vastagsága 3 és 5 mm-es. (egyedi méret is lehetséges)

Tárolás: Tányéron kívül légzáró tasakban, az öntapadó réteget védő fóliával.

Tisztítás: Esetleges tisztítását óvatos porszívózással célszerű végezni.

ASP LP Lemezleszorító (Disk stabilizer) (magyar szabadalom)


Működési elv

A lemezjátszó tányércsapra illesztve jelentősen csökkenti a tányércsapágy zajt, mert a LP lemezleszorító vörösréz tányérja nagy belső súrlódású, adalékolt polimerrel van feltöltve. A polimer kompozit csillapítóképessége: n= 0,45 (10Hz-20KHz). A hanglemezhez való akusztikus illesztését a lemezalátéttel megegyező filckorong biztosítja. Enyhén a lemeztányérra vagy az alátétre simítja a lemezt, és ez által is fokozza a csillapító hatást. Ezért alkalmazását hanglemez alátétünkkel ajánljuk, mert így hatásuk összeadódik.

Alkalmazás: A tányércsapra illesztő hüvelyével, központosan tehető fel.

Felépítés: A külső átmérője 80 mm-es, összsúlya: 140 gr.

Tisztítás: Esetleges tisztítását óvatos porszívózással célszerű végezni.

ASP Tűtisztító folyadék (Stylus liquid)

Működési elv

Mint ismeretes, a hagyományos hanglemez lejátszás egyik lényeges összetevője a lejátszó tű és a hanglemez barázda felületeinek kölcsönhatása. A kölcsönhatás zavartalanságához a felületek tisztasága fontos feltétel. Ezért igen fontos, hogy a tűtisztító megfelelő módon távolítsa el a gyémánttűről a mikrobarázdából rárakódott szennyeződéseket. A Stylus liquid nemcsak a szennyeződés eltávolítására alkalmas, hanem speciális összetételének köszönhetően olyan filmszerű réteggel vonja be a lejátszó tűt, ami az alkoholos tisztításhoz képest, mérhetően is jelentősen csökkenti a torzítást és növeli a dinamikát. A folyadék az összes tűprofil esetén hatásos, hanglemezeinek, tűjének élettartamát meghosszabbítja.

Alkalmazás

A folyadékot egy rövidszőrű ecsetre kell cseppenteni és vízszintes irányú mozgatással csak tű hegyét érintve, tisztítani a tűt. Öt-hat mozdulat általában elég a megtisztuláshoz. A folyamatos és egyenletes kenőhatás egy lemezoldalnyi terjedelemre biztosított.

Felépítés: 60t%-os víz + 39t% alkohol + 1t% felületaktív adalék keveréke. Űrtartalma 50 ml.

Tárolás: A záró kupakot gondosan vissza kell zárni az elpárolgás megakadályozása végett. Gyermek elől elzárva tartandó.

RIAA frekvenciamenetű előerősítők

Analóg lemezjátszáshoz szükséges RIAA frekvenciamenetű korrekciós előerősítőink viszonylag széles választékát fejlesztettük ki, a kétféle hangszedő típus számára. A konkrét termékek megvalósítása igazodik az MM és MC hangszedők konstrukciós és minőségi különbségeihez.

Azt a célunkat, hogy az audioipar által eddig gyártott előerősítők minőségét lényegesen meghaladhassuk, számos eddig nem alkalmazott elvi és gyakorlati lépést vezettünk be. Ahhoz, hogy a felvételekről az eddigi megvalósításokhoz mérten, minőségi többletet legyenek képesek hallhatóvá tenni RIAA konstrukcióink, akusztikai információáteresztőképességre optimalizáljuk termékeinket. Ezt a szándékot a következőképpen közelítjük meg:


Alaptípusok:

MC hangszedőkhöz - bipoláris, fetes, elektroncsöves (fejlesztés alatt)
MM hangszedőkhöz - bipoláris, fetes, elektroncsöves

Az elektroncsöves teljesítményerősítők tervezési koncepciója

Az elektroncsöves erősítők eredő minőségét elsősorban a csövek és a kimenőtranszformátor határozza meg. Azonos technológiai családba tartozó valódi pentódákat és toroid transzformátorokat alkalmazunk.
A hangsugárzók alacsony impedanciájához való illesztés rendkívül kényes pontja az elektroncsöves erősítőknek. Ez a probléma látszólag megkerülhető kimenő transzformátor nélküli megoldással, különlegesen alacsony belső ellenállású csövekkel. Sajnos ez a műszakilag rendkívül korrekt megoldás nem jár a maximális akusztikai információ áteresztőképességgel. Így csak egy egészen különleges kimenő-transzformátorral oldható fel ez probléma. A cél érdekében a legkisebb veszteségű toroid transzformátort alkalmazzuk, speciális tekercselési móddal. A kimenő transzformátor alkalmazása azzal az előnnyel is jár, hogy az erősítő tápegységének belső ellenállása nagyobb lehet a kimenő transzformátor nélkülinél. Ez a tápegység optimális geometriai méretét könnyebben realizálható méretűvé teszi és ez által az önköltségét is jelentősen csökkenti.
A mikrofónia minimumra való szorítása csöves erősítőnél még fokozottabb követelmény. Ezért speciális könnyűfém-fa szerkezettel és réz kötőelemekből építjük a dobozt és a csövekre szénszálas csillapító gyűrűket, teszünk.

A félvezetős teljesítményerősítők tervezési koncepciója

Bipoláris félvezetőkre épülő egyszerű kapcsolástechnika alkalmazása mellett a következőket értük el:

E minimál koncepció megoldása az, hogy minden fokozat többfunkciós, ezért nincs szükség egy-egy feladatra újabb eszközt beiktatni. Továbbá komplementer-szimmetrikus elrendezést alkalmazunk, mely egyedüli kapcsolástechnikai módszer az aktív eszközök karakterisztikájának visszacsatolás nélküli linearizálására. Mint visszacsatolt rendszernek a munkaponti beállítások szabályozástechnikai működési módja folytonosan folyamatos, az irányítási folyamat jellege szerint értéktartó, a rendszer dinamikus viselkedése arányos-integráló-differenciáló (PID) jellegű.

Térvezérlésű félvezetőkre épülő egyszerű kapcsolástechnika alkalmazása mellett a következőket értük el:

Az aktív elemek számát tovább csökkenthettük a térvezérlésű elemek alkalmazásával. A kapcsolástechnika komplementer-szimmetrikus elemekre épül, és hurok-visszacsatolást tartalmaz.

Az Alisca Orange hangdobozok tervezési koncepciója

 • Hangszórók:
 • Hangdobozaink felépítéséhez a klasszikus dinamikus hangszórókat választottuk, mert vizsgálataink szerint a megfelelő sávszélesség, dinamika, akusztikai felbontó képesség, torzítás, hatásfok egyidejűleg csak így teljesíthető. A klasszikus dinamikus hangszórótól eltérő rendszerű direktsugárzók megvalósított hatásfoka alacsony és a maximális hangnyomásuk sem elegendő hiteles dinamika csúcsok sugárzására.
  E hangszórókból, optimális működési körülményeket teremtve számukra, lényegesen több információ hallható a zenéből, mint egyéb konstrukciókból. Ezért különös gonddal jártunk el minden tervezési fázisban, mert a legkisebb probléma is erőteljesen érzékelhető velük, ami a hallgatóban hosszabb távon fáradságérzetet keltene.
  A szénszálas textil membránok fizikai tulajdonságai közelítik meg legjobban a Hooke-törvényt, azonban kötőanyaguk minősége is befolyásolja a végeredményt. Más szálanyagból készült impregnált textil membránok, középutat foglalnak el hangzási szempontból.

 • Hangváltók
 • Kifejlesztettünk egy módosított 6 dB/oktáv meredekségű hangváltót, amellyel optimális frekvencia és fázisátvitelt értünk el, miközben a sugárzók konstrukciójából adódó fázishiba jelentős részét is kiküszöböltük. Ez a hangváltó-hangszóró kombináció a kis meredeksége ellenére sem okoz jelentős harmonikus és intermodulációs torzítást, mert az egyes hangszórók a szokásosnál jóval nagyobb sávátfogással rendelkeznek.

 • Dobozok
 • A dobozok mechanikai felépítésében a falak és a körbordák aránya kiváló merevséget biztosít, ami nagy dinamikájú hangvisszaadást tesz lehetővé. A keskeny előlap és a filcbetétek a hang irányítottságának erőteljes csökkentését eredményezik.
  A mélyátvitel jó hatásfokát a doboztérfogat és oldalarányai valamint a hangoló furatok biztosítják. A dobozok anyaga belülről impregnált rétegelt lemez, melynek a rugalmassági modulusza a legkevésbé frekvenciafüggő a fahelyettesítő anyagok közül. A belső tér vagy terek teljes mértékben léghang csillapító anyaggal vannak feltöltve így csökken az állóhullámok mértéke és nő a látszólagos belső térfogat. Ennek az anyagnak az a különlegessége még, hogy az elnyelési foka nem csökken a közepes frekvenciatartomány felett, ami jelentős hangzási előnyt jelent a szokásos csillapító anyagokhoz képest.

  Az Alisca Orange restaurációs gyakorlata (kb. a hatvanas évektől)

  Nagyon tanulságos és kellemes foglalatosság a régi patinás darabok megismerése, megszólaltatása. Ahol szükség van rá, autentikusan átalakítjuk, hogy a képességeik legjavát érjék el. Passzív alkatrészeik közül az elektrolit kondenzátorok cseréje szinte mindig szükségessé válik, a kopó-forgó alkatrészek (potenciométerek, kapcsolók) felújításra szorulnak. Az aktív alkatrészek közül a régi elektroncső típusok jelentős részét újra gyártják. A félvezetők pótlása egyre nagyobb nehézségbe ütközik. A germánium alapú félvezetőket már rég nem gyártják, fémtokos szilícium alapú félvezetőket is egyre kevesebbet gyártanak.